В Україні не буде окремих військ територіальної оборони

В Україні не буде окремих військ територіальної оборони

Військам територіальної оборони не буде надано статусу окремого роду військ тому, що такий статус має на увазі певний функціонал та задачі, крім того, система управління і зв'язку тероборони не може розглядатись поза системою управління ЗСУ.

Про це повідомив командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Анатолій Баргилевич.

«Україна вже відмовилась від «паперових» загонів територіальної оборони, замість них [в 2018 році] створено принципово нові структури – бригади територіальної оборони. На відміну від попередніх формувань бригади мають кадрових військовослужбовців – фактично це організаційне ядро, що відповідає за всі організаційні питання створення і підготовки бригад тероборони», – повідомив командувач в інтерв'ю Defense Express.

Нагадаємо, що окремий статус військ тероборони передбачає проєкт Закону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараськіним. Проте у Зеленського розкритикували проєкт, зокрема за положення, що стосуються зберігання зброї вдома, підпорядкування і фінансування тероборони, також було відмічено високі ризики сепаратизму.

Натомість за участю Міноборони розробляється законопроєкт, який не передбачає радикальних змін у наявній на сьогодні системі територіальної оборони та ґрунтується на кадрованих бригадах мобілізаційного типу з терміном готовності до 30 діб. Подання проєкту анонсувалось до 29 грудня, проте до сьогодні він так і не був зареєстрований у Верховній Раді України.



Зауважимо, що 13 січня, у Командуванні Сухопутних військ ЗС України відбулася науково-практична конференція «Проблемні питання територіальної оборони України та шляхи її розвитку», що пройшла за участі Руслана Хомчака, народних депутатів, представників Офісу Президента, Міноборони, ЗСУ, РНБО, науково-дослідних установ та громадських організацій.

На конференції Головнокомандувача ЗСУ зазначив, що територіальна оборона повинна мати чітку структуру та займатися підготовкою населення до оборони, військово-патріотичним вихованням молоді та допризовною підготовкою.

— Якщо ми будемо готувати населення на місцях, навчимо їх тактичної медицини, основам інженерної, вогневої, тактичної підготовки і ця система запрацює – можна буде підіймати питання щодо відмови від строкової служби взагалі, – зауважив Руслан Хомчак.



Фото: пресцентру оперативного командування «Північ»